Sukatan Masak Nasi Lemak Untuk Niaga

Sukatan Masak Nasi Lemak Untuk Niaga Atau Majlis Keraian | Jadi, kali ni saya ingin kongsikan dengan anda semua cara masak nasi lemak yang sesuai untuk dibuat jualan. Anda boleh menjual nasi lemak bungkus ni dalam RM 1.00 – RM 1.50 untuk telur dan kelajuan. Kalau berlaukkan ayam, anda bolehlah lebihkan harga.

Sukatan dan cara masak nasi lemak ni boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu tanak seperti biasa atau kukus. Kalau versi kukus, bolehlah kamu namakan Nasi Lemak Kukus Sedap! Jom kita tengok cara-caranya.

Cara masak nasi lemak sukatan untuk 10 orang

Bahan-bahan:

 • 1 kg beras
  ½ kg santan pekat
  1 liter udara
  1 sudu garam
  Pandan daun
  Cara masak nasi lemak sukatan untuk 30 – 40 orang

Bahan-bahan:

 • 3 kg beras
  1 kg santan pekat
  3 liter udara
  3 sudu besar garam
  Pandan daun
  Cara masak nasi lemak untuk 55 – 60 orang

Bahan-bahan:

 • 5 kg beras
  1 ½ kg santan pekat
  5 liter udara
  5 sudu besar garam
  Pandan daun
  Cara penyediaan:

Tanak

# 1. Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan pandan daun. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau sehingga sebati. Kemudian, anda boleh alihkan periuk ke dalam ‘periuk nasi’ dan tunggu sampai masak nasi. Selepas nasi masak, kacau nasi tadi agar sebati dan cantik cantik.

Kukus

# 1. Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan pandan daun. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau sehingga sebati. Teruskan kacau nasi hingga nasi agak kering. Sementara itu, anda bolehlah panaskan periuk kukus. Apabila air periuk kukus mendidih, masukkan nasi tadi ke periuk dan kukus selama 15 – 20 minit atau masak masak.

Resepi dah ada. Caranya pun dah ada. Jadi anda semua boleh cuba jadi. Sambil menjadikan ia sumber pendapatan. tetapi boleh juga jika anda masak untuk kenduri kecil-kecilan di rumah. Senang, senang dan sedap.

Tips: nasi lemak yang dimasak secara kukus lebih tahan lama, tidak cepat basi dan cantik. Anda jangan lupa cuba. SUMBER : SINAR VIRAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *