Doktor Dedahkan Rahsia Tali Kecil Melekat Di Pisang!

Doktor Dedahkan Rahsia Tali Kecil Melekat Di Pisang! | Pisang menpunyai sumber Pottasium yang menakjubkan dan antara buah-buahan yang paling baik untuk dijadikan snek. Satu-satunya kelemahan kepada buah adalah kulit yang mengengkelkan yang sebenarnya dikenali sebagai ‘bundle Phloem’ yang boleh anda lihat apabila anda mengupas kulit pisang.

Namun, walaupun tali-tali kecil yang melekat itu bukanlah yang paling enak, mereka sebenarnya sangat penting dan kita tidak boleh menikmati banana tanpanya, menurut Nicholas D. Gillitt, seorang akademik Amerika Syarikat yang memberikan sedikit petunjuk tentang rahsianya menurut laporan oleh Huffington Post.

Petunjuk tentang mengapa helaian serat sangat penting kerana namanya. ‘Bungkusan Phloem‘ adalah satu daripada dua jenis pengangkutan tisu yang boleh didapati di semua tumbuh-tumbuhan, dan memindahkan nutrien dan bahan-bahan lain kepada seluruh tumbuhan.

Dalam pisang, phloem helai adalah sebab mengapa semua nutrien dapat diagihkan ke seluruh buah yang memungkinkannya berkembang menjadi buah yang kita lihat sekarang.

Nicholas D. Gillitt, yang merupakan naib presiden penyelidikan pemakanan dan pengarah di Institut Dole Nutrition menjelaskan kepada Huffington Post: ‘Phloem yang cukup diperlukan untuk mengagihkan nutrien ke seluruh tumbuhan.’

‘Bungkusan Phloem’ boleh dimakan dan ia mempunyai nutrisi yang sama dengan pisang, menurut Dr Gillitt.

Malah, tali-tali itu mungkin mengandungi lebih banyak serat daripada buah-buahan lain, katanya.

sumber : Limau Manis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *